LogoDrótszamár Kerékpáros Klub


A "DRÓTSZAMÁR" Kerékpáros Klub (1982-1993 között "Két keréken..." Kerékpártúra néven) 1982 óta szervez országjáró kerékpártúrákat általános iskolás korú gyerekek számára. Ezidő alatt már többször körbejártuk Magyarországot, voltunk Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is. A kezdetben 4-5 főből álló baráti társasághoz idővel újabb és újabb vállalkozó kedvű felnőtt és gyermek csatlakozott. Ma már közel 80-an vágunk neki a minden nyáron megrendezésre kerülő kéthetes kerékpártúrának.

A túramozgalom végső célja: évről évre "föltérképezve" hazánk tájegységeit cselekvő megismerésére, megbecsülésére, szeretetére nevelni. Nem titkolt szándékunk, hogy a túráinkon felnövő generációt saját túrák szervezésére is felkészítsük, így is továbbadva a túra és a kerékpározás szellemiségét.

Az idei évtől a nyári túrán kívül évközben is szervezünk egynapos túrákat, kerékpáros ügyességi versenyeket valamint a kerékpározással összeköthető egyéb sport, vagy kulturális programokat a gyerekeknek. A téli időszakban pedig elméleti felkészítéseket (például KRESZ ismeretek) tartunk.

Az egész éves lekiismeretes "munka" mintegy elismeréseként a gyerekek résztvehetnek a nyári kéthetes kerékpártúrán. Egy-egy ilyen túrára Budapest több kerületének iskoláiból körülbelül 60 gyerek jelentkezik. Több hónapon át tartó felkészülés és edzőtúrák után szerezhetnek jogot a részvételre. A kerékpáros KRESZ és a műszaki ismeretek mellett a kulturált közlekedést is elsajátítják foglakozásainkon, melyek végén vizsga formájában számolnak be megszerzett ismereteikről. Mindezek mellett a két hetes kb. 1000 km-es túra (!) komoly erőpróba, megfelelő felkészítést, edzettséget igényel.
A túra ideje alatt tornatermekben alszunk, melynek egyedülálló hangulata sokáig él a résztvevőkben. Naponta háromszori étkezést - egyszeri melegételt - a magunkkal vitt saját konyhafelszerelésekel és szakácsainkkal biztosítunk. A túraútvonal által érintett településeket, múzeumokat, egyéb látnivalókat minden esetben megnézzük - így azok is megismerik hazájukat, akiknek anyagi vagy más okokból erre egyébként nem lenne lehetőségük.

Klubunk teljesen önellátó. A jelenlegi, nehéz gazdasági helyzet ellenére arra törekszünk, hogy költségeinket ne kelljen a résztvevőkre hárítanunk, ezért igyekszünk az anyagi hátteret a tagdíjak helyett más forrásokból, támogatások útján előteremteni.  Támogatóink által adott és pályázatokon elnyert pénzeszközökből az elmúlt években sikerült néhány kerékpárt beszereznünk,  melyeket azoknak a gyerekeknek adunk kölcsön, akiknek szülei nem tudnak új kerékpárt vásárolni. Nagyobb cégek révén sikerült tárgyi támogatásokat is szereznünk (sportruházat, pólók, stb.), melyeket a gyerekek jutalmazásánál tudtunk felhasználni.

Túrasorozatunkra már felfigyelt a Televízió, helyi kábel-TV-k és a sajtó. Több riport és egyéb dokumentumok őrzik ennek emlékét.

 

Ha támogatásra érdemesnek találja mozgalmunkat, kérjük, keressen meg minket!
Levelezési cím: Deák Attila - 1039 Budapest, Füst Milán utca 22.
Telefon: 243-0946, 06/30-9548-448


A klub oszlopos tagjai:

Klub és túravezetők:

Mogyorósi
József

Deák
Attila

 

Gazdaságisok, orvosok, segítők:

Lénárt
András

Tamás
Dorottya

Tamásné
Láng Éva

Tamás
Gábor

Szabó
Évike

dr. Wesel
Katalin

 

Csoportvezetők:

Deák
Attila

Isztl
Csaba

Laczkó
Gábor

Lénárt
Péter

Mester
Márk

Nagy
Ádám

Paskó
György

 

Ifivezetők:

bea.gif (5906 bytes)

Barina
Beatrix

Fehérvári
Judit

Finna
Nándor

Kovács
Róbert

Lénárt
Tamás

Madarász
István

Mester
Ákos

 

Szabó
László

Székely
Attila

Zsadányi
Viktor

 

Korábbi vezetők, segítők:

Bártfai
Zsombor

Farkas
Márk

Gyarmati
Ágoston

Holló
Krisztina

Legéndi
Olivér

Mester
Dávid

Nagy
László

 

Nagy
Eszter

Peressényi
Róbert

Simon
Péter

Szegner
Barnabás

Tamás
Márton

Zsiga
György

 

Örökös Tiszteletbeli Tagok:

Polgár
Katalin

Polgár
Béla

 

 

Vissza


E-mailSzívesen fogadjuk észrevételeit, tanácsait a webmaster@drotszamar.hu címen.
Utolsó módosítás időpontja: 1999. augusztus 01.